Tehnologija
19

Bh. inovator izmislio robote koji beru plodove i čiste plantaže i plastenike

Piše: M. N.
Senad Šećerbegović
Senad Šećerbegović
Bh. inovator Senad Šećerbegović osvojio je nedavno nagradu na Sajmu inovacija u Zagrebu Inova za novi izum - serija robota za rad na plantažama i u plastenicima.

"Riječ je o robot mašini koja radi bez ljudske asistencije i za rad mora imati softver. Za orijentaciju na prostoru koristio bi se GPS, a CCD kamere bi poput oka prepoznavale nepokošene dijelove, neobrano voće i zid plastenika kao granicu", rekao je ua Klix.ba Šećerbegović.

Robot može i čistiti lišće, kamenje i druge stvari, a inovator tvrdi da to može raditi bolje nego ljudi. Također, uz robota može biti i vozač, odnosno robot može raditi sam ali i u pratnji čovjeka. Inovacija će biti usavršena prema japanskim softverskim rješenjima.

"Do proljetnih sajmova inovacija bit će u seriji evropskih patenata iz Bosne. Inače prostorni senzori koje ugrađuje firma Kondo iz Japana - robotska 3D su jeftiniji proizvodno od kamere, GPS košta kao pola mobitela, a cijena robota pada kod poljoprivredne praktične serije. Robotske ruke koje sviraju violinu su dovoljno dobre za berbu špinata u japansko-bosanskoj kombinaciji", rekao je Šećerbegović.

Istakao je kako ovakve poljoprivredne radilice mogu zamijeniti pet kvalificiranih radnika.

Šećerbegović je nagrađivan više puta, a prošle godine patentirao je električni skejt s kojeg se ne može pasti.