Tehnologija
0

Bh. industrija informatičkih i komunikacijskih tehnologija u ekspanziji

FENA
Industrija informatičkih i komunikacijskih tehnologija (IKT) u BiH posljednjih godina doživljava ekspanziju. Sve je više domaćih proizvoda, a to potvrđuje i činjenica da se broj kompanija iz te oblasti za samo tri godine povećao čak za deset puta.

U izjavi za Fenu predsjednik Udruženja za informatičke tehnologije BiH – BAIT Brano Vujičić, govoreći o stanju industrije informacionih i komunikacionih tehnologija u BiH, naglasio je kako se iz izvještaja UNDP-ija za 2003./2004. može vidjeti da je tada u BiH postojalo nešto više od 200 kompanija iz te oblasti, a da ih je u protekloj godini evidentirano oko 2.000.

"Prije nekoliko godina te kompanije u prosjeku su brojale pet uposlenika, međutim, sada je taj prosjek oko 20, s tim što neke imaju čak i po 100 uposlenika, a što govori o razvoju ove ondustrijske grane", rekao je Vujičić.

Ono što je najveći problem u sektoru informatičkih i komunikacijskih tehnologija, smatra Vujičić, jeste to što se malo mjera od 109 primjenjuje iz strategije razvoja informacionog društva u BiH koju je Vijeće ministara donijelo prije četiri godine.

"Za nas, tj. BAIT, prioritet broj jedan bio je da se formira agencija za informaciono društvo, ona nije još formirana, a niti je donesen zakon o formiranju te agencije. Nedostaje i adekvatna zakonska regulativa koja se tiče oblasti informaciono-komunikacijskih tehnologija, a već donesene zakone trebalo bi dosljednije primjenjivati, a neke i doraditi", kazao je Vujičić.

"Zakon o elektronskom potpisu je prije nekoliko mjeseci usvojen, ali još nije u primjeni. Mi očekujemo i zakon o elektronskom poslovanju jer ta dva zakona su temelj onoga što danas zovemo elektronsko poslovanje", dodao je Vujičić.

On je podsjetio da je jedan od zahtjeva BAIT-a prema nadležnim institucijama da ukinu carine na informaciono-komunikacijske tehnologije i smanje PDV na takvu opremu, a pogotvo, kako je rekao, to bi trebalo učiniti ako se ta oprema koristi u akademskoj zajednici, jer tu nema nikave razlike između knjige i onoga što ta oprema pruža.