Tehnologija
0

BBC iPlayer od sada dostupan i na iPhoenu

Sarajevo-x.com
BBC je lansirao verziju svog online video servisa, poznatijeg kao iPlayer, za Appleov iPhone i iPod touch, te je tako ovaj player po prvi put postao dostupan i za prenosive uređaje, objavio je BBC u petak.

Od sada se na proizvodima američke kompanije Apple, iPhoneu i iPod touchu, mogu streamovati emisije i serije sa iPlayer web sajta samo putem wi-fi mreža, a iPhone ne može streamovati BBC video snimke preko mobilne mreže. Također je saopćeno da BBC trenutno radi na drugim verzijama iPlayera za "mnoge druge" uređaje.

Prvo je na red došao iPhone, jer je riječ o uređaju koji je trenutno najbolje optimiziran za video snimke visoke kvalitete.

Softver je trenutno dostupan u dvije verzije. Jedna verzija programa omogućava korisnicima download programa na Windows PC, a druga streaming verziju je dostupna svim korisnicima na webu.

Verzija programa za korisnike iPhonea i iPod Toucha će omogućiti streaming putem wi-fi konekcije, a mobilna mreža EDGE koja se koristi na iPhoneu je previše spora za streaming video snimaka.