Tehnologija
31

Baterije smartphonea bi uskoro mogle trajati sedam dana

Klix.ba
Brzo pražnjenje baterija smartphonea je jedna od najvećih frustracija modernog doba. Ljudi se nerijetko nađu u situaciji kad hitno moraju poslati e-mail ili obaviti telefonski poziv, a da u tom trenutku ostanu bez baterije. Međutim, rješenje ovog problema je na pomolu.

Britanska kompanija Intelligent Energy radi na tehnologiji hidrogenskih ćelija, kojom želi otkloniti problem kratkotrajnih baterija. Kompanija je već uložila 7,6 miliona dolara u zajednički projekt s neimenovanim proizvođačem smartphonea, kako bi svoju tehnologiju testirala u uređajima o ove kompanije.

Hidrogenske ćelije bi se mogle bez problema koristiti zajedno s postojećom tehnologijom smartphonea, ali bi jedno punjenje baterije trajalo sedam dana. Ipak, postoji problem, jer ove ćelije stvaraju električnu energiju hemijskom reakcijom između vodika i kisika, a voda nastaje kao biprodukt. Način na koji će se voda eliminisati iz smartphonea je najveći izazov.

Osim toga, hidrogenske ćelije se ne mogu puniti priključivanjem na utičnicu. Umjesto toga se mijenja vodik, što je još jedan izazov za dizajnere. Jednokratni ketridž koji se priključuje na smartphone je jedno od rješenja.

Kompanija Intelligent Energy i njen partner moraju pronaći način da smanje troškove ove tehnologije, koja je i ranije demonstrirana. Upravo je ova kompanija predstavila dron koji koristi ovu tehnologiju, a proizvođači automobila također traže način da je koriste.

Ipak, tehnologija ima i kritičara među kojima je šef kompanije Tesla Elon Musk. On je ovu tehnologiju nazvao "smiješnom". Dodao je da je vodik mehanizam za čuvanje energije, a ne izvor energije.