Tehnologija
0

Baterije mobilnih telefona bi uskoro mogli puniti govorom

Sarajevo-x.com
Za korisnike mobilnih telefona je prazna baterija ili gubljenje punjača među najvećim frustracijama modernog života. No, tome bi mogao uskoro doći kraj, jer su južnokorejski naučnici blizu otkrića koje bi omogućilo punjenje baterije ljudskim glasom, piše Telegraph.

Inženjeri su razvili novu tehniku za pretvaranje zvuka u elektricitet, što bi se moglo iskoristiti za punjenje baterije mobilnog telefona. Takvi uređaji bi mogli skupljati i buku koja dolazi iz okoline. Mobitel bi se mogao puniti čak i pomoću muzike.

"Istraživali smo nekoliko mogućih načina za prikupljanje energije iz okoline. Zvuk je sveprisutan u svakodnevnom životu. Naša okolina je njegov izvor. Ovo nas je motivisalo da pretvorimo energiju zvuka u električnu struju. Energija zvuka se može koristiti za različite namjene uključujući i mobilne telefone koji se pune tokom razgovora ili prikupljajući buku okoline. Daljim istraživanjem bi se mogla smanjiti i buka u blizini autoputeva apsorbujući zvučnu energiju vozila", rekao je dr. Sang-Woo Kim sa Instituta za nanotegnologiju pri Univerzitetu u Seulu u Južnoj Koreji.

Tehnologija podrazumijeva korištenje malih nano-žica smještenih između dvije elektrode. Kada se one izlože ljudskom glasu, stvara se mala količina električne energije, tačnije 50 milivolta, no to nije dovoljno za punjenje mobitela. Uprkos tome, naučnicima je najvažnije da ovaj koncept funkcioniše, te se nadaju da će promjenom materijala koje upotrebljavaju uspjeti proizvesti više energije.

Naučnici su već osmislili MP3 player koji radi uz pomoć otkucaja srca, a Nokia posjeduje uređaj koji skuplja energiju za vrijeme kretanja, nešto slično satu kojeg pokreće kinterička energija.