Tehnologija
0

Baterija za mobitel koja se napuni za 10 sekundi

Sarajevo-x.com
Revolucionarna baterija za mobilni telefon koja se puni samo deset sekundi umjesto uobičajenih par sati uskoro će se naći na tržištu, tvrde naučnici.

Nova baterija za mobilne telefone koja se puni sto puta brže od standardnih baterija u potpunosti će zamijeniti dosadašnje baterije, a na isti način puniće se baterije laptopa, iPoda, digitalnih kamera i fotoaparata.

Također, ista tehnologija pruža mogućnost da se baterije električnih auta puno brže napune energijom što je dosad bio najveći nedostatak ovih 'ekološki osviještenih' automobila.

Ovaj izum djelo je inžinjera sa Tehnološkog instituta američke države Massachusetts koji tvrde da je njihov izum jednostavan za masovnu proizvodnju, te da je baziran na litijumu od kakvog su inače izrađene punjive baterije mobilnih telefona, ali da se zbog novog rasporeda iona po površini litijumske ploče mnogo brže pune.

Litijeve baterije na prenosivim uređajima se koriste zbog velike količine energije koju koncentriraju na veoma malom prostoru.

'Električna auta troše mnogo energije i njihove baterije se brzo prazne što je veliki nedostatak tog prevoznog sredstva. Nadam se da će ovo otkriće to promijeniti', izjavio Dr Gerbrand Cedar koji je izradio novu bateriju.

Punjenje će zavisiti od veličine baterije, no i najveće baterije poput onih za električna auta puniće se tek nekih šest minuta.