Neugodno iznenađenje
0

Baterija iPhonea 4S se potpuno isprazni za 12 sati

Sarajevo-x.com
Trajnost baterije nikada nije bila Appleova jača strana. Korisnici novog iPhonea 4S su doživjeli neugodno iznenađenje kada su uvidjeli da se njegova baterija isprazni za manje od 12 sati.

Mnogi izvještaji govore da se baterija novog iPhonea pregrijava čak i kada se koristi u hladu i na provjetrenom prostoru. Neki korisnici se na zvaničnim Appleovim forumima žale i da njihova baterija ne može trajati čak ni jedan dan.

Kompanija još uvijek nije objavila moguće rješenje ovog problema. Nekim korisnicima je savjetovano da vrate svoje mobitele u prodavnice i zamijene ih novim.

Čini se da ovaj problem nema svaki iPhone 4S.

"Kada me je majka upitala zašto se baterija novog mobitela isprazni brzo, tada sam zapravo shvatila da ne može trajati ni jedan dan. Nakon toga sam otkrila da isti problem imaju i mnogi drugi vlasnici iPhonea 4S", rekla je jedna korisnica.

Internet-stranice poput Macworld.com su ponudile neka rješenja, ali nijedno od njih nije pomoglo u rješavanju svih problema.

Čini se da je problem s baterijom povezan sa novim softverom. Mnogi korisnici iPhonea 4 su također prijavili da se baterija njihovog mobitela počela pregrijavati kada su instalirali novi operativni sistem iOS 5, koji koristi i iPhone 4S. Prema tome, moguće je da problem zaista nije u samoj bateriji.

Na sajtu iDownloadblog.com piše da bi problem mogao biti u meniju "Settings", gdje se resetuje vremenska zona u slučaju putovanja.

Navodno se radi o bugu koji "tjera" funkciju Setting Time Zone da konstantno prati trenutnu lokaciju korisnika iPhonea, što ubrzano troši bateriju. Ukoliko se ta funkcija isključi, iPhone neće automatski podešavati vremensku zonu kada korisnici putuju, ali je to mala cijena ukoliko će baterija trajati znatno duže od 12 sati.

Do sada je ova metoda testirana na samo četiri mobitela. Ostaje da se vidi da li će funkcionisati i na ostalim mobitelima, te da li će Apple popraviti grešku u softveru, kako bi korisnici na raspolaganju imali apsolutno sve funkcije svog novog mobitela.