Internet kriminal
0

Bande zarađuju milione na novoj gripi

SRNA
Kriminalne bande zarađuju milione dolara na pandemiji virusa H1N1 prodajom lažnih lijekova putem interneta, objavila je danas kompanija za online bezbjednost "Sophos".

"Sophos" navodi da je ove godine presreo stotine miliona spam reklama i sajtova za lažne lijekove, uključujući tamiflu.

 Tamiflu, koji proizvodi švicarska farmaceutska firma "Roche"  je lijek koji u borbi protiv nove gripe preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (SZO). Uz njega, u borbi protiv virusa efikasan je i lijek relenca.

"Sophos"  navodi da su mnoge od ovih bandi smještene u Rusiji, te da se lažni lijekovi najviše kupuju u SAD, Njemačkoj, Britaniji, Kanadi i Francuskoj. 

Portparol britanske firme Graham Cluly ukazao je na "zabrinjavajući trend"  gomilanja tamiflua u Velikoj  Britaniji, zemlji koja je najteže pogođena pandemijom u Evropi.

"Uz sve više slučajeva novog gripa, od suštinske je važnosti da se odupremo paničnom iskušenju da kupujemo tamiflu na internetu",  rekao je Cluly.

SZO je prošle sedmice revidirala uputstvo ljekarima i sugerisala da antiviralni lijekovi treba da se daju oboljelima i prije nego što se testovima potvrdi zaraza virusom H1N1.