Izdržljiv i multifunkcionalan
0

VIDEO / Avion Firebird je budućnost bespilotnih letjelica

Sarajevo-x.com
Špijunski avion Firebird je već proglašen budućnošću ove vrste letjelica. Njegovi zadaci su prikupljanje informacija, nadzor i druge tajne operacije. Njime može upravljati pilot, ali Firebird može letjeti i bez njega poput bespilotne letjelice.

Avion Firebird će omogućiti američkoj vojsci da simultano snima HD snimke, prikaz infracrvene slike, korištenje radara i prisluškivanje komunikacije.

Dužina Firebirda iznosi 10 m, a visina 2,95 m. Maksimalna visina na kojoj može letjeti je 9,1 km. U zraku se može zadržati između 20 i 40 sati. Promjer krila mu je 19,8 m. Prvi let je obavio još u februaru 2010. godine. Kompanija Scaled Composites ga je dizajnirala i izgradila u kalifornijskoj pustinji Mojave. Zvanično ga je u ponedjeljak predstavila američka firma Northrop Grumman. Ovim avionom se pokušavaju smanjiti izuzetno veliki vojni troškovi.

Menadžer programa Firebird, Rick Crooks, ovu je letjelicu opisao kao prilagodljivi sistem koji je veoma isplativ jer može obavljati nekoliko različitih misija tokom jednog leta. Zvaničnici kompanije nisu otkrili koliko je novca utrošeno za ovaj projekat.

Firebird će biti predstavljen i u periodu od 23. maja do 3. juna tokom vojne vježbe Empire Challenge 2011 u Arizoni, kao i u drugim zemljama širom SAD-a, piše Daily Mail.