Rješenje za regije pogođene sušom
0

VIDEO / Australski dizajner izumio sistem koji vodu stvara iz zraka

Sarajevo-x.com
Australski dizajner je osvojio ovogodišnju nagradu James Dyson zahvaljujući svom izumu koji se čini više kao magija nego kao nauka. Svoj uspjeh duguje maloj bubi, piše Daily Mail.

Dizajner Edward Linacre je napravio sistem za navodnjavanje pod nazivom Airdrop koji doslovno izvlači vodu iz zraka. Ovo bi moglo biti rješenje za sušom pogođena poljoprivredna zemljišta.

Dvadesetsedmogodišnji Edward je nadmašio brojne dizajnere i inovatore i osvojio nagradu od 12.000 eura. Cilj nagrade je finansijski podržati dizajn, tehnologiju i inžinjering, medicinska istraživanja i projekte lokalnih zajednica.

Uređaj Airdrop je veoma jeftino rješenje za usjeve u šušnim regijama. Za njegovo napajanje nije potrebna električna energija.

Linacre je dobio inspiraciju za ovaj uređaj tokom najgore suše u Australiji u proteklom stoljeću. On se okrenuo prirodi kako bi našao način da prikupi vlagu iz zraka. Linacre je proučavao bubu Namib, vrstu koja živi na jednom od nasuhljih mjesta na planeti. Ova buba preživljava uglavnom sakupljajući rosu preko hidrofilne kože na svojim leđima.

Sistem Airdop koristi isti koncept, radi na istom principu tako što iz najsuhljeg zraka izdvaja molekule vode snižavajući temperaturu zraka do tačke kondenzacije.

Sistem pumpa zrak kroz mrežu podvodnih cijevi kako bi se on ohladio do tačke kondenzacije, a voda se dovodi direktno do korijena biljaka.

Linacre tvrdi da 11,5 mililitara vode može biti prikupljeno iz jednog kubnog metra zraka čak i u najsuhljim pustinjama. Buduće verzije ovog uređaja bi mogle imati i bolje rezultate.

Ovakva rješenja nisu novost, ali je Linacreov izum napredniji od postojećih.