Tehnologija
8

Asus Transformer 3 Pro je klon Microsoftovog Surfacea Pro

Klix.ba
Dosad je praktično svaki veći proizvođač kompjutera "klonirao" Microsoftov Surface Pro, što je jasan pokazatelj uspjeha uređaja koji je kombinacija tableta i laptopa. Izuzetak nije ni Asus, koji je proizveo Asus Transformer 3 Pro.

Kompanija Asus je slijedila korake Acera, Samsunga i Huaweija te je razvila Transformer 3 Pro, tablet sa operativnim sistemom Windows 10 debljine 9,35 mm sa 12,6-inčnim 3K ekranom rezolucije 2.880x1.920 piksela. Kućište je napravljeno od izdržljive legure magnezija.

Asus posjeduje nekoliko različitih tehnologija kada je riječ o ekranima koji štite vid, a jedna od njih je "Eye-care" mod, koji smanjuje količinu plave svjetlosti. Istraživanja su pokazala da plava svjetlost kompjuterskih ekrana šteti očima i dovodi do povećanja umora.

Tastatura se s ekranom spaja jednostavnim uklapanjem, baš kao što je slučar sa Surfaceom pro. Transformer 3 Pro je tanak, ali nije baš lagan. Posjeduje šestu generaciju Intel Core procesora, 16 GB RAM-a i do 1 TB memorije. Asus tvrdi da baterija traje cijeli dan, a do 60 posto kapaciteta se napuni za 50 minuta.

Intelova HD 540 grafika nije dovoljno snažna za ozbiljne igre, ali gameri mogu priključiti ROG XG 2 dock za eksternu grafičku karticu te poboljšati performanse Transformera 3 Pro. Dock podržava grafičku karticu sve do NVIDIAine GTX 1080 kartice za 4K i VR.

Uređaj posjeduje jedan Thunderbolt 3 USB-C port, HDMI priključak za spajanje eksternih ekrana, USB 3.0 port, utor za slušalice i microSD slot.

Na prednjoj i stražnjoj strani su kamere od 13 megapiksela. Prednja kamera podržava Windows Hello tehnologiju, koja omogućava logovanje korisnika prepoznavanjem lica.

Zvučnike je osigurala kompanija Harmon Karden, a ima ih ukupno četiri.

Cijena osnovnog modela Transforemera 3 Pro iznosi 999 dolara.

Vezani članci