Tehnologija
0

Astronomi: Kontakt sa vanzemaljcima u narednih 20 godina

Sarajevo-x.com
Čovječanstvo će stupiti u kontakt sa inteligentnim vanzemaljskim oblikom života u naredna dva desetljeća, tvrdi jedan od vodećih svjetskih astronoma.

"Nedavno otkriće planeta sličnih Zemlji, koje se nalaze izvan našeg Sunčevog sistema, kao i lansiranje velike NASA-ine misije 2009. godine, dovelo je čovječanstvo značajan korak bliže ka kontaktu sa vanzemaljcima", otkrio je renomirani američki astrofizičar Frank Blake u BBC-jevom dokumentarnom filmu Horizon, koji je u nedjelju navečer emitovan na programu BBC 2.

"Sve što se do sada desilo navelo nas je da postanemo optimističniji", kazao je 76-godišnji naučnik, koji je i začetnik projekta "Search for Extraterrestrial Intelligence" iz 1961. godine.

"Zaista vjerujemo da ćemo u narednih 20 godina saznati nešto više o životu izvan Zemlje i vjerovatno otkriti novi oblik života, pa čak možda upoznati inteligentni oblik života negdje drugdje u galaksiji", dodao je Blake, a prenio Daily Mail.

Prije gotovo pola stoljeća, Drake je formulisao jednačinu za tačnu procjenu broja nepoznatih civilizacija u galaksiji, u kojoj se u obzir uzima sedam faktora, uključujući učestalost rađanja zvijezda u Mliječnoj stazi, otprilike ukupan broj planeta koje postoje, da li su nastanjive, te koliko dugo postoje inteligentne vrste.

Iako se odgovori na ovu jednačinu razlikuju od osobe do osobe, američki stručnjak je kazao kako se otprilike procjenjuje da u galaksiji postoji 10.000 tehnološki naprednih oblika života.

Ova teorija je odbačena od strane mnogih stručnjaka, sve do aprila prošle godine, kada je švicarski tim otkrio prve dvije planete izvan Sunčevog sistema na kojima je moguć život, Gliese 581 c i d.

"Samo u našoj galaksiji postoji 200 milijardi zvijezda, te oko najmanje pola njih orbitiraju planete, što znači da postoji 100 milijardi planetarnih sistema, sa oko pet planeta u svakom sistemu. Dakle, postoji 500 milijardi planeta, a imajte na umu da postoji i 100 milijardi drugih galaksija. Morate biti veoma drski i vjerovati da je Zemlja jedino mjesto gdje se nešto interesantno dešava", otkrio je Seth Shostak, astronom iz SETI-ja, sa sjedištem u Kaliforniji.

Potraga za životom na drugim planetama će značajno napredovati sljedeće godine kada američka svemirska agencija NASA lansira svemirski teleskop Keplar, koji će, tokom četiri godine, konstantno skenirati istih 100.000 zvijezda s ciljem otkrivanja planeta, veličine slične Zemlji, u nastanjivim zonama oko sunca.

Jednom kada Keplar identifikuje planete na kojima je moguć život, tim sa SETI-ja će svoju opremu za prisluškivanje dalekog svemira fokusirati na te solarne sisteme, umjesto da nasumično skenira udaljene dijelove svemire, što se radi danas.