NASA
0

Astronauti proširili orbitalnu stanicu

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Astronauti američke NASA-e ugradili su danas na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) novi modul za pristajanje svemirskih brodova, čime je skoro dovršena gradnja orbitalnog objekta vrijednog 100 milijardi dolara.

Modul "Rasvet“, što na ruskom znači "zora“, stigao je u svemirskom šatlu Atlantis, koji je posljednji put lansiran u orbitu. NASA planira još samo dva leta ovog tipa letjelica, nakon čega će ih penzionisati.

Rusija planira da lansira svoju primarnu istraživačku laboratoriju 2012. godine, čime će MSS biti dovršena. U realizaciji projekta učestvuje 16 zemalja, a stanica se gradi od 1998. godine na visini od 350 kilometara.

               MSS sada ima 13 prostorija, uključujući dva centralna ruska modula, tri velike laboratorije iz SAD, Evrope i Japana, dva odjeljaka za regulaciju pritiska, tri mini laboratorije koje služe i kao pristaništa, opservatoriju i hodnike.

             Atlantis je donio na stanicu šest novih akumulatora, koji će biti postavljeni u naredna dva izlaska astronauta u svemir.

             Šatl i njegova šestočlana posada prethodno su se uspješno spojili sa orbitalnom stanicom na 350 kilometara visine iznad južnog Pacifika.

            Ovo je 32. i posljednja misija za šatl Atlantis, koji je prvi put lansiran 1985. godine i tokom upotrebe preletio ukupno 115 miliona kilometara.
    
            Šatl Discovery poletjeće u septembru, a Endeavor u novembru, nakon čega će biti okončana jedna era u svemirskim letovima sa ljudskom posadom.

           SAD će se u budućnosti oslanjati na Rusiju i njen brod Soyuz prilikom slanja astronauta u svemir, dok za upotrebu ne bude spremna nova flota američkih svemirskih letjelica.