Tehnologija
3

Astronauti krenuli sa Međunarodne svemirske stanice ka Zemlji

Piše: M. N.
Nakon što su godinu dana proveli u svemiru, američki astronaut Scott Kelly i njegov ruski kolega Mihail Korinenko krenuli su ka Zemlji. Scott je ovim postignućem postavio američki rekord kao astronaut s najdužim boravkom u svemiru.

Prije ulaska u Soyuz kapsulu, Kelly je dužnost upravljanja Međunarodnom svemirskom stanicom (ISS) predali Timothyju Kopri.

"Ovo je timski rad i to je potrebno da biste bili uspješni u ovakvim misijima. Želim se zahvaliti svima na tlu ženama koje su bile uz nas i ekipi koja je bila posvećena ovom programu", rekao je Kelly prilikom predaje dužnosti i odao je priznanje svima koji su bili danonoćno uz njega u Kontrolnom centru NASA-e tokom ove misije.

Nakon što su im se šefovi zahvalili na uspješno izvršenoj misiji, zaželjeli su im sretan povratak na Zemlju. Njihovo putovanje trebalo bi trajati oko sedam sati i oni bi trebali sletjeti na lokaciju u Kazahstanu gdje će ih dočekati NASA-ini službenici.

"Želimo vam sigurno slijetanje", kazali su iz Kontrolnog centra NASA-e u kojem je večeras jako uzbudljivo. Veliki broj radnika pazit će i pomagati ekipi koja treba doći na Zemlju kako bi sve proteklo bez ikakvih problema.

Od početka misije Soyuz sa ljudima, samo je jedna bila neuspješna. Riječ je o misiji Soyuz 11 koja je završila tragično u junu 1971. Tročlana ekipa stigla je na Zemlju, ali su u kapsuli svi bili mrtvi. Naime, pri odvajanju od raketnog motora, dva eksplozivna naboja, koja su trebala eksplodirati odvojeno, eksplodirala su zajedno pri čemu je iskočio i ventil koji je dovodio zrak. Gotovo u sekundi, astronauti su ostali bez zraka te su izgubili svijest i umrli.

Od tada su ove letjelice tehnološki unaprijeđene i sa Syouzima nije bilo više problema.

Nakon slijetanja, Scott će biti prebačen u Houston gdje će NASA-ini naučnici izvršiti provjere i preglede. Naučnici su rekli kako je ovaj projekat važan jer će im dati uvid u ponašanje ljudskog tijela nakon dužeg vremena provedenog u svemiru što će pomoći drugom projektu - slanju ljudi na Mars.

Njihov let možete pratiti uživo na zvaničnoj stranici NASA-e.