Tehnologija
0

Appleu će za kreiranje softvera kojim će se otključati iPhone ubice iz San Bernandina trebati mjeseci

Klix.ba
Appleova "svađa" s FBi-jem se nastalja, a tehnološki gigant je u međuvremenu potvrdio da će za kreiranje softvera koji FBI traži, a kojim će biti otključan iPhone ubice iz San Bernandina, biti potrebni mjeseci rada.

Apple je uputio žalbu na odluku suda kojom je kompaniji naređeno da pomogne FBI-ju da otključa iPhone koji je pripadao napadaču Sayedu Rizwanu Farooku. Kompanija se odlučila na ovaj potez kako bi zaštitila ostale korisnike iPhonea širom svijeta.

Problem koji FBI ima je to što nakon 10 netačnih unošenja šifre dolazi do brisanja kompletnog sadržaja sa iPhonea, a kako bi se to izbjeglo, od Applea je zatraženo da kreira softver koji će to spriječiti.

Kompanija Apple je potvrdila da će njenim timovima biti potrebni mjeseci da kreira softver, a i kad se to dogodi, ukoliko se pojavi bug zbog neadekvatnog testiranja, iPhone bi mogao zauvijek blokiran, odnosno brickovan.

U Appleu su zabrinuti i da će zahtjev FBI-ja otvoriti vrata sličnim zahtjevima Rusije i Kine. Apple u svojoj borbi ima podršku Googlea, Facebooka i Twittera.

Vezani članci