Prokletstvo slave
0

Appleovi Macovi postali laka meta za hakere

Sarajevo-x.com
Američka kompanija Apple je mnogo ulagala u poboljšanje sigurnosnih sistema za popularni kompjuter Mac. No, iako su godinama bili sigurniji od onih koji imaju instaliran OS Windows, sada su postali laka meta za cyber kriminalce. Razlog toga leži najviše u njihovoj popularnosti.

Eksperti za sigurnost na internetu upozoravaju da su Macovi sad laka i privlačna meta hakerima zbog toga što se broj njihovih korisnika ubrzano povećava.

Glasnogovornik firme Sophos koja se bavi sigurnošću na internetu, Graham Cluley, rekao je da je u proteklih nekoliko sedmica zabilježen povećan broj zlonamjernih programa namjenjanih Macovima.

"Korisnici Maca su laka meta za hakere jer ne koriste antiviruse. Mac je postao žrtva sopstvenog uspjeha", rekao je Cluley.

Jedna od najnovijih opasnosti za Mac je program Mac Defender, koji se distribuira i pod drugim imenima uključujući Mac Protector. U kompjuter Mac se infiltrira preko rezultata Google Imagesa ili internetskih pop-upova koji uvjeravaju žrtvu napada da je njihov kompjuter zaražen virusom, te da je potrebno da što prije downloaduju antivirus. U nekim slučajevima pop-up uopće ne čeka da korisnik odbije zahtjev, te jednostavno downloaduje virus direktno na kompjuter, pišu britanski mediji.

Član istraživačkog tima Sourcefire Vulnerability, Joel Esler, rekao je da program Mac Defender izgleda kao prava aplikacija za operativni sistem MAC OSX.

"Ne postoje nikakvi znaci da se radi o virusu. Nijedna riječ nije pogrešno napisana, a gramatika je prihvatljiva običnom čovjeku. Mi se s tim susrećemo često na Windowsu. Pretpostavljam da korisnici Maca nemaju mnogo iskustva sa ovim opasnostima", rekao je Esler.