Investitori razočarani
0

Appleove dionice pale nakon prezentacije iPhonea 4S

Sarajevo-x.com
Investitori očito nisu oduševljeni novim modelom iPhonea, nadograđenom verzijom "četvorke". Dionice Applea, najvrednije tehnološke kompanije na svijetu, pale su za četiri posto, nakon što je jučer šef marketinga Phil Shiller predstavio iPhone 4S.

Ljubitelji gadgeta širom svijeta nisu bili previše oduševljeni, ali niti razočarani nakon prezentacije novog iPhonea 4S, kojim je doslovno najavljen početak korištenja "vještačke inteligencije" u pametnim telefonima.

Podsjetimo, nadograđena četvorka ima novi A5 procesor, sedam puta veću brzinu grafike od prethodnog iPhonea, kameru od osam megapiksela, a svakako je najinteresantnija aplikacija Siri. Riječ je glasovnom prepoznavanju, te korisnici od sada, umjesto da tipkaju, poruku mogu izdiktirati telefonu. A, "asistentkinja" Siri pomaže i u slanju e-mailova, zakazivanju sastanaka, unošenju podsjetnika, pa čak i kod matematičkih operacija. Ipak, revolucionarni softver za glasovno prepoznavanje za sada će funkcionisati samo na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku.

Sve ove karakteristike novog pametnog telefona iz Applea nisu pretjerano oduševile investitore. Dionice Applea su pale za čak četiri posto, mada je to bilo u trenutku kada je cijelo tržište bilo oslabljeno, te su se kasnije dionice popravile.

Analitičari su istakli da je do pada dionica tehnološke kompanije došlo upravo zbog toga što se očekivalo da će Apple predstaviti revolucionarniji iPhone, odnosno iPhone 5.

"Ovaj iPhone se ne razlikuje mnogo od svog prethodnika", rekao je nezavisni analitičar Jeff Kagan za AFP.

Inače, dionice Applea su često padale nakon prezentacije novih proizvoda. Naprimjer, u januaru 2010. godine, nakon što je tadašnji izvršni direktor kompanije Steve Jobs predstavio iPad, donice kompanije su pale za 2,5 posto. No, porasle su nakon što je Jobs objavio da će se iPad prodavati po nižoj cijeni nego što je bilo očekivano.