Tehnologija
0

Appleov najveći sigurnosni propust dosad

Sarajevo-x.com
Kompanija Apple pretrpjela je još jednu sramotu. Sigurnosnim propustom objavljena su imena vlasnika uređaja iPad, među kojima su i vojna lica, poznati političari i direktori.

Svi kupci novog tablet-računara mogli bi postati meta marketinških kompanija, kao i spama. Propust je zabilježen na web stranici kompanije AT&T, ekskluzivnog distributera iPada.

Incident se dogodio samo nekoliko sedmica nakon što je jedan od uposlenika Applea u baru izgubio prototip novog iPhonea, te ga je potom, zahvaljujući Internetu, prije oficijelne promocije imao priliku vidjeti cijeli svijet.

Najekskluzivnija lista e-mailova na planeti sadrži imena ranih naručilaca iPada, a među njima su i direktorica korporacije New York Times, novinari TV mreže ABC News, te brojni filmski moguli, političari i drugi. Prema nekim informacijama na popisu je i Rahm Emanuel, šef osoblja Bijele kuće.

Prema dokumentima koje objavljuje popularni njujorški blog Gawker, kompromitovano je 114.000 korisnika, a možda i svi vlasnici iPada u Sjedinjenim Američkim Državama.

Objavljene su njihove e-mail adrese, kad i IP šifre jedinstvene za svakog korisnika SIM kartice, koja dolazi uz mobilni uređaj.

Čeka se Appleov komentar na ovaj propust.

Samo u SAD-u od aprila, kad se iPad pojavio, prodato je preko dva miliona ovih uređaja.