Tehnologija
0

Appleov browser Safari od sada i za Windowse

Sarajevo-x.com
Apple je predstavio novu verziju vlastitog browsera za Windows platformu. Safari, koji je do sada bio poznat samo korisnicima Macintosha, ušao je u utrku za tržište web browsera sa Internet Explorerom i Mozillom Firefox.

"Ovo što imamo jeste najinovativniji i najmoćniji browser na svijetu", izjavio je CEO Applea, Steve Jobs tokom svog uvodnog govora na konferenciji Worldwide Developers.

Safari, koji je objavljen prije nekoliko godina za Macintoshe, dograbio je 5 posto tržišta web browserima sa više od 18 miliona korisnika, rekao je Jobs.

Internet Explorer, koji je ugrađen u Windowse, drži 78% tržišta, Firefox se ubrzano penje i sada je na 15 posto. Kao i ostali browseri i Safari je besplatan program.

Jobs za njega tvrdi da je dvostruko brži od svojih konkurenata te je na kraju svog obraćanja, objavio da će Safari biti instaliran na iPhoneu. To će značiti da će svaka aplikacija dizajnirana da radi na Safariju biti u potpunosti kompatibilna sa iPhoneom. Pored Safarija, Apple je za windows korisnike napravio i iPod playere te iTunes prodavnicu. Strategija im je da privuku što više korisnika njihovim Macintosh računarima. Čini se da im se to isplati. Prodaja Maca je značajno porasla u posljednje dvije godine.

Još jedan od razloga za objavu Safari browsera za Windowse jeste i sama činjenica da će biti na iPhoneu. Time Apple pokušava da upozna što veći broj korisnika sa njihovim browserom te da ga pokušaju odomaćiti kod windows korisnika.

apple.com/safari