Sporan dizajn Galaxyja
0

Apple tuži Samsung zbog krađe ideja

Sarajevo-x.com
Dva tehnološka giganta naći će se na sudu zbog navodne krađe ideja. Iz kompanije Apple objavili su da su podigli tužbu protiv Samsung Electronicsa zbog kopiranja njihovog dizajna za iPad i iPhone.

Kako saznaje BBC, ove ozbiljne optužbe se tiču Samsungovih mobilnih telefona i tablet računara iz linije Galaxy. Iz Applea tvrde da je dizajn Galaxyja isti onom koji imaju njihovi iPhone i iPad.

Proizvodi iz reda Galaxy koriste Googleov operativni sistem Android, koji je direktni rival Appleovom softveru za mobilne telefone, tako da se vjeruje kako je tužba zapravo dio šire akcije usmjerene protiv tog pravog Appleovog konkurenta.

Iako su u tom smislu konkurenti, Apple je istovremeno i Samsungov najveći kupac jer ih Samsung opskrbljuje procesorima, kao i memorijskim čipovima.

U tužbi predatoj u petak navodi se da je Samsung prekršio uslove o patentima i zaštitnim znakovima Applea, a u izjavi glasnogovornice Applea Kristin Huguet se navodi: "Ovakav jasan primjer kopiranja je pogrešan."

Iz Samsunga još uvijek nisu dali komentar na tužbu.

John Jackson, analitičar firme CCS Insight, izjavio je da je Samsung trenutno jedini pravi Appleov konkurent u oblasti tablet računara.

U tužbi koju je ova firma podigla nalazi se 16 optužbi, među kojima su nepravedno obogaćivanje, kršenje prava na zaštitni znak i 10 optužbi za kopiranje patenata.

Vezani članci