Tehnologija
8

Apple radi na gigantskom, 13-inčnom iPadu?

Klix.ba
Najnovije glasine ukazuju kako Apple radi na 13-inčnoj verziji svog tableta iPad. Izvještaji navode da kompanija testira velike ekrane koji bi se mogli koristiti na ranije spominjanom 5,7-inčnom iPhoneu ili većem tabletu.

Kako javlja Wall Street Journal, azijski dobavljači navode kako je Apple zatražio prototipe ekrana za iPad široke 13 inča, što je za više od tri inča šire od trenutnog modela.

Ukoliko se glasine pokažu tačnim, divovski iPad bio bi iste veličine poput laptopa MacBook Pro te veći od brojnih laptopa poput HP-ovog 11,6-inčnog EliteBooka.

Posljednje glasine o iPadu uslijedile su nakon vijesti da Apple radi na plastičnim iPhoneima, koji bi bili u različitim bojama, za razliku od trenutnih bijele i crne. Također, smatra se da Appler radi i na velikom iPhoneu sa ekranom od 5,7 inča, nazvanom "phablet", budući da predstavlja prijelaz između mobitela i tableta.

Ove glasine potekle su iz bilješke upućene investitorima, koju je napisao industrijski analitičar Brian White iz Topeka Capital Markets.

Apple tradicionalno predstavlja nove uređaje na godišnjem eventu u septembru, a White smatra da će ove godine sve biti u znaku iPhonea 5S, a tvrdi i da bi iPhone Mini mogao biti najavljen prije ovog događaja, kako ne bi omeo promociju 5S-a.

Telegraph je već pisao kako je proizvođač dodataka za mobitele, Tactus, objavio fotografiju jeftinog plastičnog iPhonea, sa 3,5-inčnim ekranom i kamerom od 5 MP.

Glasine su potekle i od Appleovog dobavljačkog lanca u Aziji, a jedan od njih je naveo i kako Apple "stalno mijenja specifikacije proizvoda, sve do posljednjeg trenutka, te niko ne može biti siguran šta je konačni prototip".