Tehnologija
5

Apple priprema tri modela iWatcha

Klix.ba
Prema izvještaju tajvanskog portala Economic Daily News, kompanija Apple priprema tri verzije "pametnog" sata iWatcha, koji će se na tržištu pojaviti u trećem kvartalu ove godine.

Ponuda iWatcha će uključivati jedan uređaj sa 1,6 te dva uređaja sa 1,8-inčnim ekranom. Veća verzija će imati safirni sloj za zaštitu ekrana.

O ovakvoj ponudi iWatcha se pričalo u posljednjih mjeseci, a prošlog mjeseca je Reuters objavio da će "pametni" sat dobiti 2,5-inčni ekran.

Mnogo se spekulisalo i o datumu dolaska iWatcha na tržište, a pouzdani portal Re/code.net je prošlog mjeseca objavio da će Apple predstaviti iWatch u oktobru. U izvještaju se također navodi da postoji mogućnost promjene planova.

Najnoviji izvještaj u kojem se spominje iWatch dolazi od pouzdanog analitičara Ming-Chi Kuoa, koji tvrdi da se, zbog kompleksnosti uređaja, iWatch neće naći u masovnoj proizvodnji do novembra. Uređaj bi po tome mogao biti najavljen u oktobru, a prodaja bi počela za nekoliko mjeseci. Istu taktiku je kompanija Apple koristila i ranije, kada je od najavljivanja do početka prodaje iPhonea i iPada prolazilo po nekoliko mjeseci. Cilj ovakve taktike je ne narušavati prodaju aktuelnih uređaja.

Danas su se pojavile informacije da Apple namjerava usvojiti novu touch tehnologiju od kompanije TPK, a izvori tvrde i da će Appleov iPad Pro sa 12,9-inčnim ekranom biti predstavljen krajem godine.