Tehnologija
11

Apple predstavio novi OS X Mountain Lion

Klix.ba
Kompanija Apple je predstavila najnoviju verziju operativnog sistema X mountain Liona, koji omogućava lakše dijeljenje sadržaja na društvenim mrežama, a uveden je i notifikacijski panel poput onih koje imaju pametni telefoni.

Prodaja Maca je porasla za dva posto, ali su rezultati ipak isod očekivanja analitičara. Dionice kompanije su pale za pet posto na Wall Streetu.

Kompanija Apple je objavila pretposljednju verziju OS-a u februaru. Novi update nastavlja trend uvođenja novih mogućnosti za desktop kompjutere i laptope, koje su već prisutne na iPhoneu i iPadu. To uključuje mogućnost uploadovanja i sinhronizovanja sadržaja sa iCloudom, uvođenje iMessage usluge, koja omogućava tekstualne poruke poput chata između kompjutera jedne kompanije i drugih uređaja, mogućnost jednostavnog dijeljenja sadržaja na Twitteru, kao i aplikacije za upoređivanje postignutih rezultata videoigara.

Apple se želi proširiti i na kineskom tržištu usvajanjem Baidua integrisanog u browser, kao i dodavanjem mogućnosti dijeljenja sadržaja na Sina Weibo mikroblog te videoservise Youku i Tudou.

Odluka kompanije da i dalje pravi razliku između Maca i iOS-a će biti na testu u oktobru, kada se na tržištu pojavi Microsoftov Windows 8. Microsoft korisnicima nudi priliku da koriste isti OS na desktop kompjuterima i tabletima, tako da je razmjena softvera veoma jednostavna.

Windows 8 i Metro aplikacije su najavljeni kao Microsoftovo najveće poboljšanje interfejsa u proteklih deset godina.

Vezani članci