Tehnologija
38

Apple predstavio novi MacBook Pro: Tanji, lakši i brži laptop s inovativnim Touch Barom

Klix.ba
(Foto: EPA)
Apple je u sklopu eventa pod nazivom "Hello Again" konačno predstavio novo izdanje svog popularnog laptopa MacBook Pro.

Prošlo je tri godine od kada je američka kompanija obnovila svoju postavu laptopa, dok se jedina posljednja značajna promjena ogledala u uvođenju Force Toucha. Kako piše The Verge, izgleda da se Apple iskupio tako što je fundamentalno promijenio i redizajnirao MacBook Pro.

Novi MacBook Pro prati metalni okvir sa svih strana što odaje poptuno novi doživljaj uređaja. Ipak, ono što najviše zanima stare i nove korisnike jeste svojevrsna traka pod nazivom Touch Bar koji je sačinjen od Retina displeja. Sadrži touch dugme Esc, a njene druge uloge jesu identifikacija korisnika putem otiska prsta Touch ID, kao i navigiranje kroz uređaj.

Također, novi MacBook Pro je najtanji je Appleov flagship laptop do sada. Dostupan je u sivoj i srebrenoj boji. Uređaj prati povećani Force Touch trackpad koji je u odnosu na prethodnike gotovo duplo veći u svojoj površini.

Novi MaxBook Pro prati druga generacija tastature opremljene "butterfly" tehnologijom. Displej je 67 posto svjetliji od prethodnog i korisniku će odašiljati i do 25 posto više boja, a Apple garantuje da će i pored toga displej trošiti manje energije od prethodnog.

MacBook Pro od 15-inča sada pokreće Intelov procesor quad-core Core i7 sa 2,133mHz. O grafici se brine ATI Radeon Pro sa 4 GB RAM-a, a interna memorija smještena je na dvostruko bržem SDD-u od 2 TB. Također, Apple tvrdi da su novi zvučnici glasniji i kvalitetniji od onih na posljednjem MacBooku Pro.

Mlađeg brata od 13 inča pokreću Core i5 i i7, zavisno od izbora, dok je grafička kartica Intelova Iris Pro. Obje mašine opremljene su Thunderbolt 3 USB Type-C utorima, a tu je i 3,5-milimetarski utor. S druge strane, nema slota za SD kartice. Baterija će trajati do 10 radnih sati.

Cijena 15-inčnog laptopa bit će 2,399 dolara (2.200 eura), dok će manja verzija koštati 1,499 dolara (1.370 eura).