Tehnologija
7

Apple potvrdio da se zatvaranjem aplikacija ne štedi baterija iPhonea

Klix.ba
Ako gasite sve aplikacije u nadi da ćete produžiti trajanje baterije vašeg iPhonea, možete to prestati raditi jer vam neće pomoći. Direktor Appleovog iOS-a Craig Federighi je raširio mit da će prisilno zatvaranje iPhone aplikacija pomoći uštedjeti bateriju.

Federighi, koji nadgleda iOS i OS X, je odgovarao na e-mail koji je korisnik poslao izvršnom direktoru Timu Cooku. U e-mailu korisnik je pitao Cooka "Da li Vi često gasite iOS aplikacije i da li to pomaže u produžavanju trajanja baterije?"

Federighi je naredni dan dobio odgovor od Cooka koji je proslijedio korisniku, a koji je glasio "Ne i ne".

Nakon što se prebacite na drugu aplikaciju, neke aplikacije rade kratko vrijeme prije nego što se prebace na stanje suspenzije. Aplikacije koje su u stanju suspenzije nisu aktivno u upotrebi, nisu otvorene i ne zauzimaju sistemske resurse.

Naravno, uvijek je korisno povremeno provjeriti podešavanja aplikacije kako biste bili sigurni da aplikacija koristi vašu lokaciju onda kada je zaista to potrebno, jer praćenje lokacije najviše troši bateriju. Također, onemogućavanje osvježavanja aplikacija u pozadini koje se ne koriste često je jednako dobra ideja.

Također, treba uzeti u obzir činjenicu da neke aplikacije poput Facebooka troše bateriju znatno više u odnosu na druge aplikacije.