Tehnologija budućnosti
0

Apple patentirao futuristički "pametni" bicikl

Sarajevo-x.com
Apple, firma poznata po svojim tehničkim čudima, zaputila se dalje od obične elektronike, te su predstavili patent za futuristički "pametni" bicikl kojim će, između ostalog, biti moguće upravljati glasom i u toku vožnje razmjenjivati informacije o saobraćaju i rutama.

Bicikl, koji još nije dobio ime, između ručki će imati mjesto na koje možete postaviti svoj iPad ili iPhone, a spajat će se sa mašinerijom bicikla i senzorima koji bi biciklistima prikazivao razne podatke na ekranu, objavio je britanski "Daily Mail".

Dokumenti patenta pokazuju da "Apple" želi omogućiti biciklistima da dijele informacije jedni s drugima uz pomoć 3G internet-konekcije.

Mnogi profesionalni vozači imaju slične računare na svojim biciklima, ali oni koji voze rekreativno ili iz užitka nemaju namjeru da izdvoje veliku sumu novca za takvo nešto.

Sada će i njima biti omogućeno da ako se izgube potraže upute o željenom smjeru na Google Mapsu, a kroz iPhoneov brzinomjer moći će izmjeriti vrijeme koje provedu u zraku dok skaču ili visinu skoka, što bi bilo veoma korisno biciklistima s BMX-om.

Druge informacije kao što su brzina, daljina, vrijeme, visina, brzina otkucaja srca, snaga, brzina vjetra, pređeni put i još mnogo toga moći će se naći na ekranu.

Ako vam to nije dovoljno, postoji mogućnost da se ovaj uređaj postavi i na druge vrste vozila.