Veoma sličan iOS-u
0

Apple otkrio Mac OS X Mountain Lion

Sarajevo-x.com
Kompanija Apple je otkrila posljednju verziju operativnog sistema Mac OS X nazvanog Mountain Lion.

Posljednja verzija operativnog sistema Mac, koja će u početku biti dostupna samo za uređaje ovog proizvođača, sadrži mnoge mogućnosti iPhonea i iPada, a integrisan je i Twitter.

Popularne aplikacije poput Messages, Notes, Reminders i Game Centre će biti dostupne korisnicima Maca koji preuzmu novi operativni sistem tokom ljeta putem Mac prodavnice aplikacija.

"Mac je u porastu, a sa operativnim sistemom Mountain Lion će stvari postati još bolje", rekao je Philip Schiller, potpredsjednik Appleovog marketinškog odjela.

Ovom posljednjom nadogradnjom operativnog sistema Mac kompanija Apple se okreće budućnosti kada će svijetom vladati mobiteli, laptopi i desktop računari.

"Ljudi su zaljubljeni u aplikacije i funkcionalnost", izjavio je Tim Cook, direktor kompanije Apple.

Prethodna verzija operativnog sistema Mac OS X, nazvana Lion, sadrži brojne mogućnosti iOS-a poput napredne kontrole pokretom i ikonica poredanih kao kod iPhonea.

Osim toga što je vrlo blizak iOS-u, operativni sistem Mountain Lion povezuje i Appleove proizvode. Dolazi sa iCloud kompatibilnošću i mogućnostima poput AirPlaya. To omogućava korisnicima Maca da video sa kompjutera prenose na TV ekran koristeći Apple TV.

Aplikacija Messages radi sa iMessageom kako bi korisnici mogli prenositi razgovore sa uređaja sa iOS-om na svoje kompjutere.