Tehnologija
0

Apple: Otključavanje može oštetiti iPhone

Sarajevo-x.com
Apple je u ponedjeljak izdao saopštenje u kojem navodi da programi koji su se pojavili na internetu, a koji otključavaju iPhone i time omogućuju njegovo korištenje na drugim GSM mrežama, mogu nepovratno oštetiti uređaj.

Apple, koji je poznat po proizvodnji Mac računara, iPod digitalnih muzičkih playera i po iTunes muzičkoj prodavnici, je naglasio da će nakon izlaska novih Appleovih updatea za iPhone otključani uređaj najvjerovatnije prestati raditi, javio je Reuters.

Od kada je predstavio iPhone krajem juna, Apple je najavio da očekuje da će do kraja ovog mjeseca prodati milion uređaja. U prva dva dana, Apple je prodao 270.000 iPhonea.

"Ne radimo ništa namjerno kako bi onesposobili iPhone koji su hackovani ili otključani." - izjavio je Phil Schiller, Appleov čelni čovjek za marketing. Kada su ga upitali koliko se raširilo downloadovanje softvera za otključavanje, on je odgovorio da ne znaju.

Neke američke kompanije koje prodaju iPhone javile su da otključani telefoni čak gube i garanciju.

Apple je u saopštenju najavio da planira izdati novi update za iPhone krajem ove sedmice i naglašava da je AT&T jedini autorizovani provider za iPhone. "Apple poziva korisnike da ne instaliraju neautorizovane programe za otključavanje na svoje iPhone." - stoji u saopštenju ove kompanije.