Tehnologija
5

Apple odustao od samovozećih automobila, ali nastavlja razvijati autonomnu tehnologiju

Klix.ba
Kompanija Apple je barem zasad odustala od samovozećih automobila, ali će nastaviti razvijati autonomnu tehnologiju.

Appleov nestrpljivo očekivani program samovozećih automobila je "mrtav", a kompanija ja stotine svojih zaposlenika preusmjerila u druge odjele. To je rezultat nejasne strategije, promjena u vodstvu kompanije i problema s lancem dobavljača, pa je Apple procijenio da samovozeći automobili trenutno nisu u njegovom fokusu.

Međutim, kompanija će nastaviti razvijati softver i senzore za autonomnu vožnju te će se udružiti s postojećim proizvođačima kako bi svoju tehnologiju plasirala na tržište.

Šefovi Applea su zaposlenicima dali godinu dana da dokažu da njihov autonomni sistem zaista funkcioniše.

Vođa projekta samovozećih automobila Steven Zadesky je napustio kompaniju ranije ove godine, ekspert za autonomnu vožnju Bart Nabe je otišao u augustu te nastavio rad u kompaniji Faraday Future, a ostali šefovi nisu mogli odlučiti kako će se program razvijati u budućnosti. Bilo je i dosta problema s pronalaskom dobavljača koji bi bili spremni pristati na Appleove uslove koji se tiču proizvodnje i isporuke dijelova za automobil

Appleov automobil se na tržištu trebao pojaviti 2019. godine, a potom je odložen za 2021. godinu, međutim, od toga zasad neće biti ništa.