Izgurao Google
0

Apple najvrijednija kompanija u Silikonskoj dolini

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki softverski gigant Apple konačno je izgurao najpopularnijeg internet pretraživača s vrha liste najvrijednijih kompanija u Silikonskoj dolini, i to zahvaljujući uspjehu revolucionarnog mobilnog uređaja iPhonea.

IPhone je, naime, zaslužan za povećanje vrijednosti Appleovih dionica za nevjerovatnih 44 posto u samo 12 mjeseci. Stručnjaci tvrde kako ova kompanija niže uspjehe upravo zahvaljujući odličnoj sposobnosti reinovacije, s uvijek željno očekivanim proizvodima koji se drže u tajnosti do posljednje minute.

"To je jedna od nekolicine kompanije koje su uspjele da interno razviju mnoštvo blockbuster proizvoda i ubojitih aplikacija", kazao je analitičar iz oblasti tehnologije Scott Kessler za britanski Telegraph.

Stoga i ne iznenađuju dugi redovi kupaca ispred Appleovih prodavnica širom svijeta, koji se žele dočepati svog primjerka iPhonea od njegovog predstavljanja prošle godine. Kada je nova 3G verzija dospjela na tržište pomenuta američka kompanija je u jednom vikendu prodala čak milion primjeraka.

Podsjećamo, Apple su osnovali 1976. godine školske kolege Steve Jobs i Steve Wozniak, a najpoznatiji internet pretraživač Google postoji "tek" 10 godina.

Dionicama Googlea, koje su prošle godine dostigle vrijednost od 700 miliona dolara, sada je vrijednost pala na 500 miliona dolara. Međutim, uprkos ovom padu, osnivači Googlea Serget Brin (34) i Larry Page (35) i dalje su milijarderi koji u privatnom avionu Boeing 767 putuju svijetom i uživaju.

Ovaj uspješni dvojac se nada kako će uskoro zavladati i svemirom, te su odlučiti dati novčanu nagradu u iznosu od 20 miliona dolara onome ko uspije, uz privatna finansijska sredstva, napraviti letjelicu koja će moći sletjeti na Mjesec.