Tehnologija
11

Apple najavio CarPlay

Klix.ba
Kompanija Apple je zvanično najavila CarPlay, svoj infotainment sistem namijenjen automobilima, koji služi za spajanje sa ostalim uređajima sa operativnim sistemom iOS.

CarPlay je zapravo rebranding Appleovog sistema IOS in the Car, a bit će predstavljen na Sajmu automobila u Ženevi, koji se održava od 6. do 16. marta.

CarPlay će omogućiti korisnicima iPhonea da obavljaju pozive, pristupaju porukama, slušaju muziku i koriste aplikaciju Maps u automobilu korištenjem glasovne kontrole bazirane na Siri-u, ekrana osjetljivog na dodir i standardnih tipki i dugmadi.

Apple je do sada uspostavio saradnju s Ferrarijem, Mercedesom i Volvom, a nešto kasnije će CarPlay usvojiti i ostali proizvođači poput BMW Grupe, Forda, General Motorsa, Honde, Hyundaija, Jaguar Land Rovera, Kije, Mitsubishija, Nissana, Peugeot Citroena, Subarua, Suzukija i Toyote. Sistem će podržavati i aplikacije Spotify, Beats Radio, Stitcher i iHeartRadio.

CarPlay će biri dostupan kao update za iOS7, što znači da će biti kompatibilan sa iPhoneom 5, 5S i 5C. Prvi automobili sa CarPlayom se na cesti očekuju tokom ove godine.