Tehnologija
0

Apple i Google, to su para dva...

Sarajevo-x.com
Apple i Google jednostavno ne mogu jedan bez drugog. Steve Jobs je najavio da će Apple TV uskoro početi puštati videoklipove sa YouTubea, a Google će napraviti Desktop Search za Mac korisnike. Kao šlag na kraju, čini se da će Googleovi alati biti ključni dio iPhonea.

Oba branda imaju legiju fanova iza sebe, a sa Ericom Schmidtom (Google CEO) u upravnom odboru Applea, kompanije su uočile blagodati sinergijskog povezivanja. Mogli bi smo to nazvati, moć Gapplea, piše magazin Time.

Partnerstvo ove dvije kompanije je više prijateljstvo iz koristi, nego trajni pakt. Apple je na dobitku, jer će svoj telefon opskrbiti popularnim web alatima, a Google će korisnicima dati novi šminkerski način pristupa njihovim uslugama. Jedina briga za Apple mogla bi biti popularnost Google e-maila i kalendara, koji bi smanjili interes za njihove inačice ovih servisa. No, Apple već daje taj softver besplatno, pa konkurencija ne bi trebala predstavljati dugotrajan problem.

iPhoneovi web widgeti i softver za pregledavanje osigurat će pristup širokom spektru Google aplikacija, zajedno sa već ugrađenim alatima za Google Maps i pretraživanja. Veliki broj drugih mobilnih aplikacija, kao što su Google News, također će raditi na iPhoneu, kao i najnovija verzija planera, iako će Apple ponuditi vlastitu verziju ugrađenog iCal softvera.

Sumit Agarwal, proizvodni menadžer Google Mobilea, izjavio je da su obje kompanije radile zajedno na razvijanju univerzalnog paketa pretraživačkih i softverskih aplikacija za mobilne uređaje. To bi značilo da se ne morate prijavljivati za svaki Google servis odvojeno, kada se na jedan prijavite, prijavljeni ste na sve.

Google već nudi GMail widgete za Macove te bi sličan program na iPhoneu bio odličan dodatak unaprijed instaliranom Apple mail softveru.

Šta bi Google još mogao da ponudi? Možda i YouTube widget, pogotovo jer će ovaj video site ići preko Apple TV-a.

Glavni mobilni operater iPhonea, AT&T, dosljedno poštuje Appleovu tajnovitost kada su opcije u pitanju. Ipak, Glenn Lurie iz te kompanije nedavno je izjavio kako bi Google aplikacije na iPhoneu zaista mogle opravdati cijenu od 500 dolara.

Lurie i Jobs su uvjereni da bi Google dodaci na Appleovom inovativnom šminkerskom browseru ohrabrili korisnike da iskoriste prednost mobilnog weba. Iako 90% telefona imaju neku verziju browsera, Forrester Research doznaje kako samo 45% korisnika zna da njihov mobilni uređaj ima mogućnosti pristupa webu.

Ako uzmemo u obzir da je 55% ispitanika, u istraživanju Equs grupacije, reklo da bi kupilo telefone Googleovog ili Yahoovog brenda, čini se da je Apple napravio pametan korak sa ovim udruživanjem.