Tehnologija
0

Apple, Google i Napster optuženi za povredu patenta

Sarajevo-x.com
Intertainer Inc., online video servis koji je ugašen 2002. godine, podnio je tužbu protiv kompanija Apple Computer Inc., Google Inc i Napster Inc. zbog povrede patenta, koji se odnosi na distribuciju video snimaka preko interneta.

"Zahtjev za prijavu patenta podnesen je 2001. godine, a zvanično je registiran 2005. godine. Riječ je poslovnom modelu koji potrošačima nudi video sadržaj različitih snabdjevača preko TV prijemnika i interneta", navodi Intertainer Inc. u podnesenoj tužbi.

Iz Intertainera tvrde kako Apple, Google i Napster koriste patent bez ikakve dozvole. Tužba je podnesena prošle sedmice na sudu u Marshallu (Teksas), a podnositelj zahtijeva kompenzaciju i trajnu zabranu korištenja patenta.

Apple je nedavno započeo sa prodajom filmova preko popularnih iTunes online prodavnica, dok Google svojim korisnicima nudi kombinaciju besplatnog video sadržaja i video sadržaja koji se naplaćuje, a nedavno je i akvizirao izuzetno posjećeni online video servis YouTube. Napster je poznat po svom internet muzičkom servisu.

Glasgovornici tuženih kompanija još uvijek nisu iznijeli komentare za javnost.

Intertainer je osnovan 1998. godine, zahvaljujući investicijama svjetski poznatih korporacija Comcast, Intel, Microsoft, Sony i NBC General Electric-a. Ugašeni servis je prikazivao filmove preko interneta, te obezbjeđivao filmove na zahtjev kablovskih servisa.

Kompanija je okončala poslovanje 2002. godine, nakon podnošenja federalne tužbe protiv velikih filmskih studija, jer su odbijali licencirati filmove ili naplaćivati veće naknade, u korist rivala Movielink, joint venture-a pet filmskih studija. U martu prošle godine je okončan ovaj sudski proces.