Tehnologija
0

Apple drastično snizio cijenu iPhonea

Sarajevo-x.com
U susret prazničnoj sezoni u SAD-u, Apple je snizio cijenu iPhoneu, telefonu sa jednom od najmoćnijih marketinških kampanja koje je digitalni svijet vidio u posljednje vrijeme. Ipak, stručnjaci sa Wall Streeta nisu sigurni da će kompanije zaraditi mnogo tim smanjenjem. Nakon što je ova vijest objavljena, dionice Applea su pale za 5%.

Bilo kako bilo, onima koji su kupili iPhone u ponedjeljak ili utorak, sigurno je pao mrak na oči. Naime nova cijena ovog "šminkerskog" telefona 200 dolara niža.

Stara cijena verzije od osam gigabajta bila je 599 dolara, a nova je 399. To je izazvalo buru negodovanja na forumima u Americi. Oni koji su kupili iPhone u prvom valu, osjećaju se prevareno. Oni smatraju da je sniženje preveliko te da je bilo prerano za tako drastičan potez.

Glasnogovornica Applea, Natalie Kerris, rekla je da svi oni koji su kupili iPhone u posljednjih 14 dana mogu vratiti telefon i dobiti povrat novca u skladu sa pravilom kompanije o povratu robe, ali samo u slučaju da nisu otvorili proizvod. Mogu ga vratiti i u slučaju da jesu, ali po drugačijoj tarifi.

Nisu prošla čak ni puna tri mjeseca od kako je iPhone lansiran na tržište (29. juli.), a već je prestala proizvodnja 4-gigabajtnog iPhonea, kojem je cijena bila 499 dolara. Ovo je šok za mnoge jer odstupa od poslovne politike Applea.