Rat patenata
0

Apple dobio spor protiv Motorole u slučaju "slide-to-unlock"

Sarajevo-x.com
Kompanija Apple je na sudu dobila bitku protiv kompanije Motorola u vezi sa patentom "slide-to-unlock", mogućnosti otključavanja mobitela, javlja BBC.

Ovo je prvi put da je kompanija Apple dobila spor protiv Motorole u bilo kojem dijelu svijeta u vezi s nekim patentom.

Savjetnik za patente Florian Mueller je rekao da bi ova presuda mogla utjecati na sporove širom svijeta u vezi sa patentima, u koje su uključeni proizvođači uređaja sa operativnim sistemom Android. Zvaničnici kompanije Motorola su najavili žalbu i rekli da presuda neće imati utjecaja na opskrbu i prodaju u budućnosti.

"Današnja presuda u Minhenu se tiče softverske mogućnosti, a to je zaključavanje mobitela. Nekoliko vrsta uređaja s tom opcijom je prodano u Njemačkoj. Kompanija Motorola je implementirala novi dizajn za ovu mogućnost, tako da smetnji u opskrbi i prodaji neće biti", izjavila je glasogovornica kompanije Motorola.

Iz Applea nisu komentarisali odluku suda.

Kompanija Google je u procesu kupovine kompanije Motorola. Većina Motorolinih uređaja koristi Googleov operativni sistem Android, koji je ujedno i najveći Appleov rival.

Mueller je presudu okarakterisao značajnom pobjedom Applea nad Androidom. Presuda suda se odnosi samo na tržište u Njemačkoj, ali bi mogla pomoći Appleu da dobije sporove koji se vode o patentima i u drugim dijelovima svijeta.

Patent EP1964022 se odnosi na mogućnost otključavanja mobitela povlačenjem prsta preko jednog dijela ekrana.

Drugi patent, koji je ustvari pregledanje fotografija u galeriji na mobilnom uređaju, bio je tema na sudu, ali je odluka odgođena.