Tehnologija
0

Apple danas predstavlja drugu generaciju iPada

Sarajevo-x.com
Kompanija Apple će danas predstaviti drugu generaciju popularnog tablet kompjutera iPad, dok se konkurencija još uvijek bezuspješno takmiči sa prvom generacijom, koja se na tržištu pojavila prošle godine.

Pozivnice na današnji događaj u San Franciscu su sadržavale teaser fotografiju iPada 2, piše AFP.

Analitičari vjeruju da će 2011. godina biti godina tablet kompjutera. Među njima vlada mišljenje da će primat zadržati Apple, posebno kada predstavi poboljšanu verziju iPada. Prvu generaciju je predstavio direktor kompanije Steve Jobs u januaru prošle godine u San Franciscu. Jobs vjerovatno danas neće imati istu ulogu, jer je na bolovanju.

Sajam Consumer Electronic, koji je početkom godine održan u Las Vegasu, bio je mjesto prezentacije nekoliko tablet kompjutera koji pokušavaju biti konkurencija iPadu.

Zvaničnici kompanije Motorola su izrazili zadovoljstvo prodajom svojih tablet kompjutera Xoom, koji koštaju od 600 do 800 dolara. Ovaj tablet ima operativni sistem Honeycomb. Isti operativni sistem ima još jedan rival iPada, a to je Samsung Galaxy Tab.

Apple je prodao 14,8 miliona iPada do kraja 2010. godine. Druga generacija ovih uređaja će vjerovatno biti tanja i lakša, a imat će i više memorije, moćniji kompjuterski čip, te prednju i stražnju kameru, koje će omogućavati videorazgovore putem aplikacije "FaceTime". Istu uslugu koristi i iPhone 4.

Vezani članci