Igra ukazuje na opasnost
0

Apokaliptične scene poplavljenih britanskih gradova

Sarajevo-x.com
Uoči otvaranja Olimpijskih igara, Kina se danima susreće sa problemom poplava, a ovakvi dramatični prizori iskorišteni su da ukažu na opasnost koja prijeti i Velikoj Britaniji 2012. godine.

Kompjuterska simulacija pokazuje kako bi gradovi poput Birminghama, Manchestera i Liverpoola mogli izgledati nakon velikih poplava na koje upozorava britanski ministar okoliša Phil Woolas.

Jedan od potresnih snimaka prikazuje glavni grad Velike Britanije pod vodom, uključujući Olympic Village, Westmister i London Eye.

Mnoga gradska središta bila bi uništena, birminghamski shopping centar Bull Ring , liverpulski Docklands te katedrala u Manchesteru.

Slike potopljene Britanije osmišljene su u okviru nove online igre nazvane Floodism.

"Poplave u 2007. godini su pokazale kako ozbiljne posljedice mogu imati i drago mi je vidjeti da se ovaj projekat razvija jer će ljudi postati svjesniji rizika," kaže ministar Woolas za Daily Mail.

"Potrebno je poduzeti niz mjera u borbi protiv poplava uključujući planiranje godišnjih troškova na odbranu od ovih prijetnji, zatim planiranje gdje i kako graditi nove kuće i drugo," objasnio je.

Igru je razvila kompanija PlayGen, a igračima nudi priliku da rukovode odlukama u vezi sa odbranom od poplava.