Tehnologija
0

Aplikacije iPhonea tajno prikupljaju podatke svojih korisnika

Sarajevo-x.com
Desetine popularnih aplikacija namjenjenih Appleovom iPhoneu tajno prate korisnike i šalju njihove informacije kompanijama koje ih koriste u marketinške svrhe.

Nakon što ih korisnici downloaduju, više od polovine igara i programa za mobilne telefone prikupljaju i šalju podatke privatnim kompanijama.

Među tim aplikacijama je i igra "Angry Birds" i muzički softver "Shazam", koji dolazi instaliran na svakom iPhoneu.

Kada prikupe informacije o korisnicima, kompanije im šalju personalizovane reklame pomoću kojih zarađuju više novca nego inače.

Istraživanje je pokazalo da od 101 testirane aplikacije čak 56 njih kompanijama otkrivaju broj korisnika. Njih 47 otkrivaju lokaciju mobilnog telefona, a pet daje informaciju o starosti vlasnika.

Istraživači su otkrili da Appleov iPhone šalje više privatnih podataka o korisniku nego Googleov Android, iako su obje kompanije obećale da to nikada neće činiti.

Istraživanje je izvršeno u SAD-u, ali se odnosi i na korisnike širom svijeta koji downloaduju ove aplikacije. Michael Becker iz udruženja "Mobile Marketing Association" je rekao da kompanije vide prednost u reklamiranju putem mobitela jer su oni uvijek uz potencijalne kupce.

U istraživanju koje je proveo "Wall Street Journal" se navodi da korisnici mobilnih telefona nemaju mogućnost da zaustave prikupljanje njihovih podataka, za razliku od komputera gdje se jednostavno može isključiti softver za prećenje, poznat kao "cookies".

Igra "Angry Birds" podatke o korisnicima mobilnih telefona otkriva kompaniji "Electronic Arts".

Popularna muzička aplikacija "Pandora" prikuplja podatke kao što su mjesto i starosna dob korisnika mobilnog telefona, te ih šalje velikoj mreži oglašivača.

Aplikacije su postale popularne pojavom "pametnih" telefona, te kada je kompanija Apple pokrenula svoju online prodavnicu aplikacija. Broj postojećih aplikacija je veći od 300.000. Google ima više od 100.000 aplikacija. Zarada od prodaje ovih aplikacija širom svijeta se procjenjuje na pet milijardi eura.