Mogla bi spasiti milione života
7

Aplikacija za analizu urina koristit će se i u bolnicama

Klix.ba
Aplikacija za pametne telefone, koja koristi kameru telefona kako bi analizirala urin i provjerila dijagnozu, predstavljena je na konferenciji tehnologije, edukacije i dizajna (TED) u Los Angelesu. Uchek, kako je aplikacija nazvana, može testirati 25 zdravstvenih problema i pomoći pri dijagnosticiranju i liječenju bolesti, piše BBC.

"Želio sam medicinu i zdravlje staviti u ruke korisnika“, izjavio je autor aplikacije Myshkin Ingawale.

Aplikacija može testirati urin na prisustvo 10 različitih elemenata – uključujući glukozu, proteine i nitrate. To se može iskoristiti za označavanje niza stanja poput dijabetesa, infekcija urinarnog trakta, raka, problema sa jetrom, ali i kako bi se vodila kontrola zdravlja uopće. Korisnici trebaju prikupiti urin i u njega ubaciti standardnu testnu traku.

Traka dolazi u paketu sa aplikacijom i služi da normalizira boje neovisno o svjetlu i uslovima fotografisanja. Čim je fotografija snimljena, aplikacija počinje analizu. Cijena kompleta aplikacije i traka iznosit će 20 dolara na Appleovom app storeu, a u prodaji će se naći krajem marta.

Pored individualne upotrebe, aplikacija će se koristiti i u Memorijalnoj bolnici King Edward u Mumbaiju u Indiji. Tu će biti testirana njena preciznost naspram standardnih laboratorijskih mašina.

"Ukoliko se pokaže kako treba, učinit ćemo je dostupnom mobilnim klinikama. Zašto kupovati mašinu od 10 hiljada dolara, kada mogu koristiti svoje mobitele“, rekao je Ingawale.

Trenutno je Uchek dostupan samo za iPhone, ali će se vrlo brzo pojaviti i verzija za Android. Iako pametni telefoni prevazilaze budžete većine ljudi u zemljama u razvoju, Ingavale se nada da to neće vječno biti slučaj.

"Ja govorim o Android telefonima od stotinjak dolara, koji se mogu kupiti i na ulici u Indiji. U budućnosti će svakako biti još jeftiniji, a i svi telefoni će biti pametni“, objasnio je Ingavale.

Sudeći prema GSMA, organizaciji koja predstavlja mobilnu industriju, mobilne zdravstvene usluge bi mogle spasiti milione života u Africi tokom narednih pet godina.