Tehnologija
0

Aplikacija "Places" prijeti ugrožavanjem privatnosti korisnika?

Sarajevo-x.com
Na društvenoj mreži "Facebook" pokrenuta je nova aplikacija za "pametne" mobitele pod nazivom "Places" koja omogućava korisnicima da obavijeste svoje prijatelje o mjestu gdje se trenutno nalaze, piše "Daily Mail".

Aplikacija "Places", koja je podstakla strah od ugrožavanja privatnosti, omogućava korisnicima da saznaju da li se neko od njihovih prijatelja nalazi na istoj lokaciji i da li su ikada tu bili prije.

Ova aplikacija se služi GPS-om kako bi utvrdila lokaciju korisnika u svakom trenutku.

Korisnik se prijavljuje na određenoj lokaciji tako što pristupi "Facebooku" preko svog mobilnog telefona i u aplikaciji "Places" odabere "Check In" opciju. Potom se pojavljuje lista mogućih lokacija s obzirom gdje se korisnik nalazi, te on odabire odgovarajuću. Potom se ta informacija prenosi do njegovih prijatelja.

"Facebook je mjesto gdje dijelite informacije sa ljudima koje poznajete. Ranije smo primjetili da ljudi na druge načine putem mreže obavještavaju svoje prijatelje gdje se nalaze, pa je logično da im to olakšamo", rekao je menadžer Michael Sharon.

"Facebook" je i prije bio na udaru zbog odnosa prema privatnošću svojih korisnika. Zbog toga su uz aplikaciju "Places" instalirana nova stroga pravila. Aplikacija nije poput ostalih i uključena je samo onda kada korisnik želi, a informacije koje nudi su ograničene samo na prijatelje korisnika, što znači da nisu dostupne svim korisnicima mreže.

Dio aplikacije pod nazivom "People Here Now" omogućava korisnicima da vidje druge korisnike koji su prijavljeni na istoj lokaciji u određenom trenutku. Opcija je vidljiva u ograničenom vremenskom periodu i mogu je vidjeti samo korisnici koji se nalaze na istom mjestu.

Aplikacija radi na sličan način kao i označavanje slika na "Facebooku". Kao što se moguće označiti odnosno prijaviti, isto tako je moguće odznačiti se, odnosno odjaviti.

Vezani članci