Tehnologija
0

Aplikacija na iPhoneu otkriva opasnost na putu

Sarajevo-x.com
Appleov iPhone 3GS je odnedavno pao u drugi plan pojavom novog iPhonea 4, ali to ne znači da je postao beskoristan. Naprotiv, nova aplikacija za ovaj mobitel pod nazivom "Augmented Driving" ima cilj da pomogne i poveća sigurnost tokom vožnje.

Aplikacija kompanije "imaGinyze" je namijenjena za telefone sa ugrađenom kamerom pomoću koje softver detektuje prepreke na cesti te glasovnim uputama upozorava vozača na potencijalnu opasnost, navodi "Fox News".

Da bi se koristila aplikacija, potrebno je montirati iPhone na šoferšajbu i prebaciti kameru na opciju snimanja pejzaža.

Kompanija tvrdi da aplikacija može detektovati i upozoriti na promjene pravca kretanja, na vozilo koje se nalazi ispred, na rastojanje i prepreke, baš kao što to čine sistemi ugrađeni u luksuzne automobile. Mogućnost da se takav sofisticirani sistem nađe u automobilu je veoma privlačna i mobitel čini još atraktivnijim i korisnijim.

Jedini nedostatak je ograničenost ekrana na deset frameova u sekundi, pa slika malo kasni što može smanjiti utjecaj na pravovremeno zaustavljanje. Aplikacija košta oko dva eura i trideset centi.

Novi iPhone 4 ima kameru sa pet megapiksela i ekran veće rezolucije zbog čega je potrebno više vremena za prikazivanje situacije na cesti, pa se zakašnjenje dodatno povećava.

Vezani članci