Tehnologija
0

Aplikacija na iPhoneu može "čitati misli"

Sarajevo-x.com
Uređaj XWave zaista nalikuje na rekvizit koji se koristi za snimanje filma kao što je "Star Wars", ali je uprkos tome funkcionalan i dizajniran za čitanje misli, a radi uz pomoć aplikacije na iPhoneu.

XWave omogućava korisnicama da umom upravljaju objektima koji se nalaze na ekranu, kao i da vježbaju kontrolu svoje pažnje i nivoa opuštenosti, objavio je "Daily Mail".

Ovaj uređaj je posljednje otkriće u polju uređaja kojim je moguće upravljati umom. Radi pomoću headseta-a koji se stavlja oko glave i putem kabla povezuje sa iPhoneom. Senzor u uređaju potom "čita" misli i i pretvara ih u digitalne signale prije nego ih prikaže u različitim bojama na displayju iPhonea.

Kada se mozak fokusira na određeni zadatak, mijenja se i grafički prikaz na ekranu, prikazujući nivo koncentracije ili opuštenosti korisnika.

Senzor visoke tehnologije je razvila kompanija "PLX Devices" koristeći tehnologiju koju doktori koriste godinama kod pacijenata koji pate od epilepsije.

Osnivač i direktor kompanije "PLX Devices" Paul Lowchareonkul je rekao da je pitanje vremena kada će se ovaj uređaj početi masovno koristiti.

"Ljudski mozak je najmoćnija i najsloženija stvar na svijetu, a sada po prvi put možemo iskoristiti nejgovu nevjerovatnu moć i spojiti ga sa tehnologijom. Razvojem 3D aplikacija, potencijal za inovacije nema granice", rekao je Lowchareonkul.

Vježbe mozga uključuju fokusiranje misli na podizanje loptice koja se nalazi na zaslonu ili na mijenjanje njene boje odmarajući mozak.

Zvaničnici kompanije kažu da rade na tehnologiji koja će omogućiti igranje igara putem misli, kontrole svjetala u kući, pa čak i biranje muzike na iPodu u zavisnosti od raspoloženja korisnika.

Dizajneri tvrde da su mogućnosti ove tehnologije bezgranične, bilo za relaksaciju, vježbanje mozga, zabavu, igre, druženje, sport ili san.