Ostvarenje sna kriminalaca
0

VIDEO / Aplikacija koja prepoznaje lice osobe i otkriva podatke

Sarajevo-x.com
Aplikacija za mobitele nazvana "Recognizr“ koja prepoznaje lica te prikuplja privatne podatke o toj osobi sa stranica za društveno umrežavanje smatra se ostvarenjem sna svakog perverznjaka.

Aplikaciju je osmislia kompanija The Astonishing Tribe, a korisnici mogu na veoma jednostavan način doći do svih podataka osobe koja ih zanima. Dovoljno je samo da fotografišu lice te osobe, odaberu opciju "prepoznaj“ i privatni podaci o toj osobi će se automatski početi prikupljati sa svih stranica za društveno umrežavanje uključujući i Facebook i Twitter.

Softverska kompanija koja je razvila ovu aplikaciju trenutno radi testiranja na telefonima koji imaju kameru sa peti ili više megapiksela.

Sigurnosni stručnjaci odmah su upozorili na opasnost ovakve aplikacije s obzirom da će perverznjaci, provalnici i svi ostali kriminalci na taj način moći jednostavno doći do svog "plijena“.

"Ova aplikacija samo još više povećava opasnosti koje ionako postoje“, kazao je Simon Davies iz "Privacy Internationala“.

Također, sručnjaci su upozorili i na to da ova aplikacija omogućava uhođenje osoba s obzirom da će svi privatni podaci biti lako dostupni, objavio je Daily Mail.

Vezani članci