Tehnologija
0

Antički Rim u virtualnom obliku

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Međunarodni stručnjaci predstavili su digitalnu reprodukciju antičkog Rima. Historičari vjeruju da je ovo najveća i najkomplikovanija simulacija jednog historijskog grada koja je do sada napravljena.

Posjetioci virtualnog Rima imat će znatno više izbora i mogućnosti za ispunjenje slobodnog vremena nego što je to bio slučaj sa drevnim stanovnicima antičkog Rima.

"Ovo je prvi korak ka stvaranju virtualne vremenske mašine kojom će se koristiti naša djeca i unuci kako bi upoznali historiju Rima i mnogih drugih značajnih gradova širom svijeta“, objasnio je u razgovoru za AP Bernard Fischer sa Univerziteta Virginia koji je nadgledao cijeli projekt.

Cjelokupna simulacija jednog od najljepših gradova na svijetu koštala je oko 2 miliona dolara, a koristit će naučnicima za mnogobrojna eksperimentiranja i izučavanja kao i u edukativne svrhe za nove naraštaje. Učenici će zasigurno imati jedan od najvjerodostojnijih pogleda na antički Rim ikada.

Izgradnja virtualnog Rima isplanirana je do najmanjih detalja tako da ne nedostaje niti jedna značajna rimska znamenitost. Program je kreiran tokom proteklih deset godina, a na njemu je radio tim međunarodnih stručnjaka na polju arheologije, arhitekture i računarske tehnologije.