Tehnologija
11

Android vlada u svijetu smartphonea

Klix.ba
Bez ozira kojem "timu" pripadate, Androidu ili Appleovom iOS-u, ipak je nemoguće osporavati činjenicu ko dominira u svijetu.

Googleov operativni sistem Android koriste brojni proizvođači smartphonea, a vremenom sve više povećava svoju dominaciju na tržištu. Nove brojke pokazuju da Android koristi gotovo devet na svakih deset smartphonea na svijetu.

Krajem septembra ove godine je 87,7 posto prodanih uređaja tokom prethodna tri mjeseca isporučeno s Androidom. Od ukupno 374,4 miliona prodanih smartphonea, Android je koristi 328,6 miliona, što je povećanje za 3,4 posto u poređenju na isti period prošle godine.

Prodaja Appleovog iPhone je pala za 5,2 posto, ali je u obračun ušla samo jedna sedmica u kojoj su prodavani iPhone 7 i iPhone 7 Plus.

Faktor koji doprinosi Androidovom osvajanju tržišta je to gdje se smartphonei koriste. Konvencionalne procjene govore da su Apple i Android poprilično jednaki u Evropi i SAD-u, Googleov OS pravi razliku u zemljama u razvoju, gdje su dostupni jeftiniji uređaji.