Tehnologija
2

Android učvrstio dominaciju u globalnoj prodaji

SRNA
Googleov operativni sistem za pametne telefone Android povećao je prednost u globalnoj prodaji u odnosu na konkurenciju iz kompanije Apple na početku 2013. godine, a Microsoftov Windows Phone je na trećem mjestu, pokazuju rezultati novog istraživanja.

Istraživanje kompanije IDC pokazalo je da je Android držao 75 posto tržišta u prvom kvartalu, dok je Appleovom operativnom sistemu iOS pripalo 17,3 posto tržišta.

Ostale platforme su daleko iza, a među njima se Microsoftov proizvod učvrstio na trećem mjestu sa udjelom od 3,2 posto, prenio je AFP.

Prodaja Windowsa za mobilne telefone povećana je za 133 posto u prvom kvartalu, najviše zahvaljujući telefonima marke Nokia.

"Imajući u vidu relativno mali broj prodatih telefona, Windows Phone će morati da ostvari još veći napredak da bi učvrsto svoj status kao alternativa androidu i iOS-u", izjavio je analitičar IDC-a Ramon Lamas.

Ranije ove sedmice objavljeni su slični rezultati istraživanja kompanije Gartner, ali je na toj listi Blackberry ispred Windowsa.