Tehnologija
6

Android postao popularniji od iOS-a na tržištu tablet kompjutera

Klix.ba
Googleov operativni sistem Android nadmašio je Appleov iOS i postao napopularniji OS za tablet kompjutere. Do tog se zaključka došlo analizom podataka iz 2013. godine.

Googleov OS je zauzimao udio od 62 posto na tržištu tablet kompjutera prošle godine, dok je procenat iOS-a iznosio 36 posto.

Samsungovi uređaji dominiraju u Androidovom sektoru, a južnokorejska kompanija je donijela najviše uspjeha pomenutom OS-u udjelom od 19,1 posto, što je povećanje od 336 posto u odnosu na prethodni udio.

Uprkos tome, Apple je i dalje vodeći na tržištu tablet kompjutera sa udjelom od 36 posto, a kompaniji operativni sistem iOS koristi samo linija uređaja iPad.

Međutim, Appleovi tableti i dalje zauzimaju najveći udio na tržištu, a kompanijin pristup nastavlja prisiljavati konkurenciju da se grčevito bori na svim poljima, čak i kada je riječ o tržištu uređaja s manjim ekranima, kao što je iPad mini, koji je također zabilježio najveći udio.

Istraživanje je pokazaalo i da je prodaja tablet kompjutera porasla u 2013. godini i to za 68 posto, a prodano je 195,4 miliona uređaja. Manji tableti su najtraženiji, jer kuci žele jeftinijie uređaje.