Sve popularniji OS
2

Android će prestići Windows do 2016. godine

Sarajevo-x.com
Googleov Android će prestići Microsoftov Windows do 2016. godine. Uređaji koji će raditi na Googleov operativni sistem će biti znatno brojniji od onih koji će raditi na Microsoftov OS.

Više od 90 posto PC-jeva svijeta radi na Windows, ali cijeli koncept tržišta tehnologije se ubrzano mijenja, tako da je udio u tržištu Microsofta pao sa 35,9 posto na 25,1 posto. Situacija za Google je drugačija, jer je udio povećan sa 29 na 31 posto.

Tek se očekuje pojavljivanje Microsoftovog sistema Windows 8 na tržištu, a trebao bi biti pogodan i za tablete. Međutim, eksperti tvrde da je cijena Androidovih uređaja izuzetno povoljna, a da je Android odličan operativni sistem pogodan za sve uređaje.

Tek se očekuje procvat prodaje smartphonea u kojima primat imaju oni koji rade na operativni sistem Googlea i Applea, dok se Microsoft bori za vrh liste, prenosi britanski portal Daily Mail.

Ekspeti tvrde da će skoro jedna trećina stanovništva, oko 1,8 milijardi, do 2016. godine imati smartphone, većinom Android.