Tehnologija
7

Analitičari: Apple možda radi na stvaranju taxi službe bez vozača

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Apple trenutno radi na projektu nazvanom "Titan" pod kojim mediji i većina građana svijeta pretpostavlja stvaranje revolucionarnog električnog automobila bez vozača.

I dok je još uvijek sve u domeni nagađanja, finansijska kompanija Piper Jaffray također nagađa, ali u drugom smjeru koji je zapravo puno zanimljiviji.

Analitičari pokušavaju shvatiti zašto je Apple uložio milijardu dolara u kinesku kompaniju Didi Chuxing koja predstavlja pandan zapadnom Uberu. Piper Jaffray zato ističe kako je korisnicima Ubera i Didi Chuxinga uglavnom nevažno koje će auto doći po njih – oni mare samo za lakoću narudžbe putem smartfona koje će ih na kraju odvesti od tačke A do tačke B.

Zato, nagađa Piper Jaffray, Apple možda ne radi na projektu gradnje novog električnog automobila nego cilja ka znatno višem cilju koji do sada nije ozbiljno razmatran.

Zamislite da putem svoga iPhonea možete pozvati pred svoj dom automobil bez vozača. U tom automobilu reći ćete Siri gdje želite ići, informisat ćete se o gužvama, reći joj da pusti vašu omiljenu pjesmu i opustiti se u vožnji koja slijedi. Naravno, sve vrijeme rukujete svojim tabletom ili laptopom koji je povezan na bežični internet u samom automobilu.

Piper Jaffray ističe kako je Apple softverska i hardverska kompanija,a ne firma koja želi praviti automobile. Ukratko, postoji određena vjerovatnoća da Apple zapravo pokreće najveću taxi službu na svijetu koju će krasiti automobili bez vozača.

Vezani članci