Tehnologija
0

Amsterdam prodan za 50 hiljada dolara

Sarajevo-x.com
Na poznatoj internetskoj aukcijskoj kući eBayu grad Amsterdam prodan je za 50 hiljada dolara. Naravno, ne radi se o pravom Asterdamu, već o njegovoj virtualnoj reprodukciji kreiranoj na Second Lifeu.

Za one koji još uvijek nisu upućeni, Second Life je virtualni 3D svijet baziran na internetu, koji je pažnju svjetskih medija privukao krajem prošle i početkom ove godine. Stanovnici ovog virtualnog svijeta, kojeg je kreirala firma Linden Labs, mogu istraživati, upoznavati ostale stanovnike, komunicirati sa njima, učestvovati u različitim aktivnostima, kupovati i prodavati zemlju, graditi kuće i razne druge objekte. Stanovnici mogu također kreirati i prodavati različite objekte ili usluge. Naravno, sve za to novac, čija valuta se zove Linden dolari, a koji se mogu kupiti za prave američke dolare prema zvaničnom kursu.

Jedan od najpoznatijih virtualnih gradova na Second Lifeu je Amsterdam, koji je prvenstveno specijaliziran za odrasle. Vlasnik virtuelnog Amsterdama, koji se predstavlja pod pseudonimom "Stroker Serpentine" je izjavio da je ovu ikonu virtualnog svijeta na eBayu prodao za 50 hiljada američkih dolara kako bi se "fokusirao na veći biznis za odrasle". Nije poznato ko je novi vlasnik Amsterdama već samo da je iz Nizozemske.

Amsterdam je jedan od najpopularnijih gradova na Second Lifeu. Sačinjen je od brojnih detaljnjih reprodukcija svojih zgrada, ulica, kanala, parkiranih Mini Cooper automobila, pa čak bicikala i motora. Veliki broj shopova u Amsterdamu prodaje sex igračke, robu, odjeću i slično. Mnogi prolaznici nude i sex za novac. Mnogi posjećuju Amsterdam također zbog njegove reputacije i detaljnog dizajna.

www.secondlife.com